Menu
Pinch of Inspiration

Nova dvajseta

Na prvi dan novega leta, leta, ki začenja novo desetletje, pišem svoj prvi blog. Nekaj, kar sem si že dolgo časa želela pa pravzaprav v tem trenutku, ko pišem, niti ne vem, zakaj nisem že prej. Pišem rada že od malih nog in vedno sem rada svoja razmišljanja delila z drugimi. Najbrž v upanju, da mogoče lahko vsaj malo prispevam in koga spodbudim k razmišljanju. Kakršnem koli že.


Zase bi lahko rekla, da sem perfekcionist. Kar ima svoje prednosti in slabosti. Mogoče sem tudi zaradi bojazni, da bi delala pravopisne napake, toliko časa odlašala.

Pa vendar je tu! Moj prvi blog.

Dekada 1920 je bila v zahodnem svetu, kjer se jo je najbolj čutilo, označena za takozvana ”zlata dvajseta” , ”rjoveča dvajseta” (Roaring twenties), francozi pa so ji nadeli ime Annés folles (nora leta). Bogato sodelovanje umetnosti, kulture, znanosti in družbe tistega obdoobja je rodilo mnogo novosti. Medicina (odkrili so penicilin), televizija (začetki barvnih prenosov), aviacija, avtomobilizem… Meni najljubše teme pa glasba, ples in literatura.


Jazz glasba je v ”Savoy Ballroom”- ih rojevala nove zvrsti plesa, med njimi tudi Charleston. Dame, ženske so nosile ”flapper” obleke, še posebno rada jih je imela Coco Chanel, v glasbi pa so se začeli pojavljati jazz geniji, med njimi tudi Louis Armstrong. F. Scott Fitzgerald je spisal Velikega Gatsbyja, Ernest Hemingway svoj prvi roman Sonce tudi vzhaja.
Nekaj bomobončkov tistega obdobja.

V dvajsetih, teh naših dvajsetih, razmišljam… si želim več povezovanja. Da bi začutili, da lahko brez slabe vesti ali zavisti podpiramo ljudi, ki stremijo k svojim ciljem. In da mi istočasno lahko stremimo k svojim. Pomagamo njim in oni nam.


Prepričana sem, da nam manjka samo kanček čarobnosti zaupanja. Vase in v druge. Kanček zaupanja v to, da vsak hodi svojo pot in da smo velikokrat močnejši, kot mislimo, da smo.
Kje začeti?
Pri sebi najbrž. Vsaj jaz bi. Tu se namreč začne moje življenje. V meni.

To pa je že tema za kak drug dan bloganja, blogiranja, blogsanja ali kakorkoli bi že lahko rekli pisanju bloga.

Moje želje za 2020? Za vse nas, ja, ekola:

Želim vam, da bi bil vsak čas najčudovitejši čas.⠀⠀
Da bi ga preživeli v najboljši družbi sebe in ljudi, s katerimi lahko delite sebe, takega, kot ste. Ki vas ne sodijo in vas sprejemajo. Predvsem pa vi sprejemajte sebe. Z odprtimi rokami.

⠀⠀
Želim vam, da v letošnjem letu:
– vsaj 202krat dosežete zmago; ne pozabite, šteje vsaka zmaga, četudi je še tako majhna- vse so pomembne
– vsaj 202krat se pošteno nasmejte (ja, tako, skoraj do lulanja:))
– želim vam, da spoznate vsaj 20 novih ljudi (nova poznanstva nam bogatijo življenje)⠀
– da vsaj 20krat na teden objamete nekoga, ki ga imate res radi (in ja, sebe tudi)⠀⠀
– da se vsaj 20krat na mesec znova in znova zaljubite vase (čudoviti ste, edinstveni in neponovljivi- a ni to nekaj najbolj kulskega?)⠀
In vsaj 2020 krat si to leto recite, da zmorete… in da skupaj velikokrat zmoremo še več.
Če smo le dovolj drzni, da pogumno rečemo.

Pozdravljeno torej drzno, otroško igrivo, sproščeno, pogumno 2020!

Objem.

Jaz

No Comments

    Leave a Reply